"מי יותר טיפש: הטיפש או זה שהולך אחריו?" - אובי-וואן, מלחמת הכוכבים (צילום: מתוך הסרט)
שואב אבק רובוטי הוא כבר חלק מהנוף הביתי של ימינו. המכורים לגאדג'טים אימצו לעצמם גם רובוט ששוטף רצפה, בחצר שלהם מסתובב רובוט שמכסח את הדשא, ואת הבריכה מנקה להם עוד אחד אמפיבי. בשנת 2007 פרסם ביל גייטס מאמר שכותרתו 'רובוט בכל בית', במגזין המדע סיינטיפיק אמריקן היוקרתי. חלפו מאז שבע שנים. האם אנו נמצאים כיום בעיצומה של המהפכה, אשר גייטס הוא החוזה והמכונן שלה?
רובוט קוריאני במקום פיליפינית (צילום: Vanessa עפ"י cc)
מדברים במיליארדים
בשונה מהרובוטים התעשייתיים, הממלאים זה שנים מטלות ייצור שונות, תפקיד הרובוטים הביתיים – 'רובוט שירות', בשמם הכללי – הוא לַרוב סיוע בעבודות המלוכלכות, המונוטוניות או המסוכנות. הם פועלים עצמאית או דרך מערכת שליטה מרחוק, והמשותף להם הוא יכולת תנועה עצמית במרחב תוך שילוב של מכניקה, אלקטרוניקה ותוכנה.
לפי נתוני הפדרציה הבינלאומית לרובוטיקה, נמכרו בשנת 2012 כ-3 מיליון רובוטים לשימוש ביתי או אישי, בשווי כולל של 1.2 מיליארד דולר. צפי המכירות עד 2016, לפי הדיווח, נאמד בלמעלה מ-17 מיליארד דולר. וכך, בעוד האמריקנים עוסקים בפיתוח רובוטים תעשייתיים וצבאיים, כובשים האסיאתים - ובראשם יפן, סין וקוריאה - גם את שוק הרובוטים לשירות הבית. ממשלת קוריאה אף הכריזה כי היא צופה שעד שנת 2020 יהיה רובוט בכל בית קוריאני. כחזונו של גייטס.
הראש היהודי ממציא לנו פטנטים. דולפין בפעולה (צילום: יח"צ)
מכסח ציוני, מאבטח יפני
ישראל אומנם רחוקה מתחרות מול קוריאה, אך הטרנד הטכנולוגי לא פסח על ארץ הקודש - גם באימוץ הטכנולוגיות (ע"ע iRobot ודומיו), וגם בפיתוחו: כך, למשל, חברת מיטרוניקס מקיבוץ יזרעאל מפתחת ומייצרת את רובוטי דולפין לניקוי בריכות ביתיות וציבוריות, שברובם משווקים בחו"ל; וכמוה חברת פרנדלי רובוטיקס, מפתחת ומשווקת ה'רובומו' לכיסוח דשא, הפועלת בשווקי אירופה וארה"ב – וב-2013 החלה כבר בשיווק דור חמישי של רובוטי-כיסוח, הפעם לגינות של עד 60 מ"ר.
בעולם הגדול התרחב שוק הרובוטיקה הביתית למגוון תחומים. כך, לדוגמה, ה-Windoro מנקה חלונות בכל גודל שהוא, כשלא צריך יותר מזרזיף קטן של נוזל ניקוי והוא יוצא לדרך - מעלה ומטה, ימינה ושמאלה, אין סנטימטר שנשאר מיותם על פני החלון. את ה-Roborior היפני, אף שהוא כבר 'ותיק' (פותח ב-2005), הייתם רוצים בביתכם: מדובר ברובוט בעל חיישני אינפרא-אדום, שכאשר הוא חש בתנועה חשודה - הוא מתכוונן לעברה, מצלם אותה בווידאו ומשגר את התוצאה הישר אל הסמארטפון שלכם.
מיפוי תנועות מראש (צילום: יח"צ Aldebaran Robotics)
קוגניציה אנושית: שאלה של כסף
ועם זאת, אם נדמה היה שאנו צועדים לקראת עידן 'האדם הפוזיטרוני' - כשם ספרו של נביא המדע הבדיוני, הסופר אייזיק אסימוב – בו רובוט אנושי משמש אותנו כמשרת לכל פעולה, הרי שעדיין רחוקה הדרך. "תחום הרובוטיקה הקוגניטיבית עדיין בחיתוליו", אומר ד"ר עמירם מושיוב, מרצה בכיר בתחומי הרובוטיקה והמכטרוניקה באוניברסיטת תל אביב, "והצלחתו המסחרית מוכחת בעיקר בתחום התעשייתי, בו הוא התפתח בגלל שהסביבה מובנית. כלומר, אין הפתעות וניתן לתכנת הכל מראש".
לדבריו, "ברובוטיקה הביתית המצב שונה כי הבית נתון לאינספור שינויים. אם ילד משחק בסלון או מיקומם של רהיטים בבית משתנה, לא ניתן למפות זאת מראש על ידי מתכנתים - ולכן דרושות לרובוט יכולות קוגניטיביות. פיתוח רובוטיקה לתפקיד 'עוזרת בית' קשור בהשקעות גדולות שרק חברות-ענק כמו סוני, הונדה או מיקרוסופט מסוגלות לבצע. גם האיחוד האירופי הוא שחקן ראשי בהשקעות כאלו, כשהסיבה העיקרית להן היא הירידה התלולה במחירי החומרה - במיוחד מחשבים וחיישני ראייה ולייזר - שנותנת סיכוי רב לרובוטיקה הביתית".
<>
בדרך לרובוט הסיעודי. רובוט NAO
הו רומיאו, פנטזיה נהדרת
מושיוב מסביר כי "בשביל לייצר רובוט דמוי אדם לשירותי הבית או כמלווה לזקנים ונכים, נדרש רובוט בעל יכולות קוגניטיביות רציניות שנמצאות עדיין בחזקת מטרה מחקרית. האירופאים מתייחסים לכך כמו אל ההגעה לירח. כלומר, לדעתם ניתן להגיע לכך, אך תחום המערכות הקוגניטיביות דורש ריכוז משאבים עצום. אני מעריך שאלו בעיות שייפתרו בעתיד. סביר כי מבחינה מסחרית ילכו לכיוון של רובוטים דמויי אדם לשעשועים, יחד עם יכולות שירות מוגבלות".
אלא שכרגיל, למציאות יש תוכניות משלה: חברת Aldebaran Robotics הצרפתית מפתחת זה כ-5 שנים רובוט, Romeo שמו, שנועד לסייע לקשישים ולבעלי מוגבלויות. על ידי מתן פקודה קולית, יסייע הרובוט לבעליו לנוע בביתו בביטחה, להקימו מהכורסה, לפתוח עבורו דלת ואף להגיש לו חפצים כגון מפתחות או כוס שתייה. שיווקו המסחרי של רומיאו מתוכנן לסוף 2015, מדווחת החברה, ויש להניח שתעמוד בתחזיתה: בסופו של דבר, היא זו שחתומה על NAO - הרובוט האנושי המפורסם, המשמש כיום במגוון יישומי מחקר כמו-גם כאמצעי-עזר לנזקקים סיעודיים ולילדים אוטיסטים.
קוגניציה רובוטית. מודל הרומיאו (צילום: יח"צ)
הומינואידי, אנדרואידי, העיקר שיבשל (צילום: יח"צ Aldebaran Robotics)
קבל עדכון: סושי, הוראות הפעלה
דוד קודיש, מרצה באוניברסיטת בן-גוריון ומומחה מערכות מידע, שימושי אינטרנט וטכנולוגיה, מעריך שלא רחוק היום בו כבר נשכח שפעם יכולנו בלי רובוטים. לדבריו, "בשלב הסופי יהיו לנו בבית רובוטים רב-ייעודיים. הם יהיו הומינואידים (בעלי מִתאר אנושי) או אנדרואידים (צורת אדם מלאה), וידעו לבצע מגוון פעילויות כגון שטיפת כלים, עריכת שולחן, בישול וכביסה - משלב האיסוף ועד הסידור בארון. הם יהיו נתונים לשליטה דרך הסמארטפונים ושאר אמצעי הבית החכם".
קודיש, בעל הבלוג Technologeek לטכנולוגיות נוכחיות ועתידיות, סבור כי בעיית הלימוד של הרובוטים האישיים תיפתר על ידי ה-Internet of things. "מדובר ברשת דומה לאינטרנט, שמכילה מידע בשפת הרובוטים. כך, אם מישהו ביפן לימד את הרובוט שלו להכין סושי, הרובוט שלי יוכל להתחבר לרשת הזו ולהוריד לתוכו את הידע. בצורה כזו, מערכת הבינה המלאכותית של הרובוטים תהיה כל כך חזקה, שהרובוט שקניתי פשוט ידע יותר ויותר דברים בכל יום", מסביר קודיש. נשמע מבטיח, גם אם עוד ארוכה הדרך עד אנדרו, הרובוט בעל המוּדעוּת העצמית והתכונות האנושיות מספרו של אסימוב.