מונרו וחבריo. צילום מסך מהסרט 'גברים מעדיפים בלונדיניות'
"יהלומים הם ידידיה הטובים ביותר של האישה", אמרה פעם מרילין מונרו, שירלי בייסי החרתה-החזיקה אחריה בשירה האלמותי Diamonds Are Forever. וג'יימס בונד חירף את נפשו בעבורם. גם אייל גולן הבין זאת כבר בתחילת הקריירה שלו, כששר "יש לי רק חלום לקנות לך יהלום", אבל – ומבלי לזלזל חלילה בחלומות – הם קרוב לוודאי התכוונו ליהלום קטן בעגיל או בטבעת.
אלא שכאשר נולדים יורשי-עצר או נמשחים מלכים או כשחשבון הבנק מארח אחר כבוד כמה וכמה מיליארדים – וזה ממש לא משנה אם אלו שקלים, דולרים או לירות שטרלינג – התאווה לאבני החן הללו תופחת והחלום הופך ריאלי רק כשהיהלום יושב טוב על הכתר, השרביט או הענק שעל הצוואר. רשימת היהלומים הגדולים בעולם, המובאת כאן לפניכם, מחייבת כנראה את מי שרוצה להיכלל במילייה הזה, לשגר ולממן לא פחות מאשר משלחת חפירות לאפריקה.
יובל הזהב (The Golden Jubilee)
'יובל הזהב', בשל צבעו הצהוב-חום המהודר, הנו היהלום המלוטש הגדול ביותר בעולם כיום. בשנת 1995 הוא הוצע למלך תאילנד, ושובץ בכתרו לרגל שנת היובל להכתרתו. היהלום אדיר-המימדים התגלה בשנת 1985 במכרה בדרום אפריקה, במשקל ברוטו של 755 קראט - מה שהניע את אנשי חברת הענק 'דה בירס' לראות בו הזדמנות מצוינת לנסות עליו כלי חיתוך חדשים. וכך, במשך כשנתיים, בחדר תת קרקעי בו לא היו ולוּ הוויברציות הקלות ביותר, עמלו יהלומנים מומחים על חיתוכו וליטושו. התוצאה: יהלום בצורת כרית, במשקל 545.67 קראט, המוצג כיום בארמון המלוכה בבנגקוק. שוויו נאמד ב-4-12 מיליון דולר, ורק בגלל צבעו: אילו היה שקוף, מחירו היה מאמיר ליותר מ-14 מיליון דולר.
הגדול ביותר. יובל הזהב (צילום: top ten thailand, עפ"י cc)
קולינאן 1 (cullinan 1)
היהלום הלבן 'קולינאן' שעל שמו של סר תומס קולינאן, בעל המכרה בו הוא אותר, שקל במקור 3,106 קראט והוא היהלום הגולמי האיכותי ביותר שהתגלה אי-פעם - ובמקרה, במהלך ביקורת שגרתית שערך ב-1905 פקח המכרה בדרום אפריקה; ובמקרה, באותו מכרה בו נמצא 'יובל הזהב' 80 שנה מאוחר יותר. את דרכו מהמכרה עשה היהלום, שגודלו היה כגודל אגרוף, בחבילה רגילה בדואר רשום. הרשויות הבריטיות יצאו מגדרן לטשטש עקבות, ושלחו בלשים לספינת הקיטור כדי ליצור רושם כאילו בה מושט היהלום – שהיה, למעשה, אבן מזויפת.
ב-1908 נחתך הקולינאן, בכלים מיוחדים בשל גודלו, באמסטרדם על ידי שלושה מקצוענים ל-105 יהלומים, כשהגדול שבהם – בצורת טיפה שמשקלו 530.2 קראט – הוענק על ידי ממשלת דרום אפריקה כשי למלך אנגליה, אדוארד השביעי, וכונה 'קולינאן 1' או 'כוכב אפריקה הראשון'. היהלום, שהיה הגדול בעולם עד שבא 'יובל הזהב' ב-1985 ולקח לו את הבכורה, משובץ כיום בשרביט המלכות הבריטי המוצג במגדל לונדון. שוויו הכולל של הקולינאן הוערך ב-2 מיליארד דולר.
תרגילי הטעיה. דוגמאות זכוכית של קולינאן 1 (צילום: Chris 73, עפ"י cc)
אין דומה לו (The Incomparable)
האחראית ליהלום השלישי בגודלו כיום בעולם – והיהלום החום הגדול ביותר אי-פעם - היא ילדה קטנה מרפובליקת קונגו באפריקה, ששיחקה ב-1982 בערימת שברי אבנים וזיהתה יהלום גולמי במשקל 890 קראט. היא העבירת אותו לדודה, שמכר אותו לסוחרי יהלומים, שהעבירו אותו - כדרכו של כל יהלום – לאנטוורפן הידועה כמרכז היהלומים של בלגיה. לקח כמה שנים לחתוך אותו לכמה יהלומים, כשהגדול שבהם - אשר כונה 'אין דומה לו', על שום צורתו המשולשת הייחודית – שוקל 407.48 קראט והוגדר ב-1988 על ידי המכון הגמולוגי של אמריקה כ'ללא רבב'. מושלם, בלשוננו. היהלום, שצבעו צהוב-חום, מוצג כיום במוזיאון המלכותי באונטריו, קנדה. קודם שהועבר למוזיאון, הועמד היהלום למכירה ב-2002 באתר Ebay אך למרבה התמיהה הוא הוסר כלעומת שהוצע. מחיר המינימום שביקשו בעליו: 15 מיליון דולר.
אין דומה לו, ולכן התמונה להדמיה בלבד (צילום: Jorfer, עפ"י cc)
קולינאן 2 (cullinan 2)
וזהו היהלום השני בגודלו שנחתך מ'קולינאן' המקורי, עליו סיפרנו קודם, והנו הרביעי בגודלו בעולם כיום - 317.4 קראט משקלו. היהלום, שצבעו לבן וצורתו כמראה כרית, שובץ במרכז קדמת הכתר של אליזבת, המלכה-האם של אנגליה, ומכונה גם 'כוכב אפריקה 2' או 'הכוכב הקטן מאפריקה'.
המלכה והכתר. קולינאן 2 (צילום: Eric Draper, עפ"י cc)
הרוח של דה גריזוגונו (Spirit of de Grisogono)
'הרוח של דה גריזוגונו', על שמו של התכשיטן השוויצרי שחתך אותו, הוא היהלום החמישי בגודלו בעולם והיהלום השחור המלוטש הגדול ביותר כיום. כשהוא התגלה לפני כמה עשרות שנים במדינת הרפובליקה המרכז-אפריקאית, היה משקלו 587 קראט אך מאז שנחתך ולוטש בשווייץ עומד משקלו על 312.24 קראט. היהלום משובץ כיום בטבעת זהב לבנה שנמצאת בבעלותו של דה גריזוגונו עצמו, כשלצידה 702 יהלומים לבנים קטנים יותר במשקל כולל של 36.69 קראט – דהיינו, 348.93 קראט ששווים כ-9 מיליון דולר, נכון להיום.
היהלום השחור המלוטש הגדול ביותר (צילום הדמיה: Smithsonian Institution Archives)
יובל המאה (The Centenary)
אחרי מציאת 'יובל הזהב' שלעיל, מחפשי היהלומים במכרה הנודע שבדרום אפריקה כבר החלו להיעזר בטכנולוגיות חדישות ובצילומי רנטגן - ואכן, היהלום הבא נמצא: 599 קראט הוא שקל בצורתו הגולמית, כיום משקלו 273.85 קראט וצבעו הלבן מדורג D - הגבוה ביותר ביהלומים חסרי-צבע. גם הוא הוגדר כ'ללא רבב', אך מה שהפך אותו ליוצא-דופן הוא מספר הפאות שלו: 264 בסך הכל – כמות שמעולם לא לוטשה ביהלום, עד אליו – אשר פרושים על פני אבן בגודל 39.90X50.50X24.55 ס"מ. ערכו האמיתי של היהלום, שמאז 2008 הוא בבעלות איש עסקים אמריקני, אינו ידוע אך ב-1991 הוא בוטח בסכום של 100 מיליון דולר.
265 פאות ליובל המאה (צילום הדמיה: Mario Sarto, עפ"י cc)
היובל (The Jubilee)
כאשר נחתך ולוטש מקורו הגולמי של היהלום במשקל 650.8 קראט, שהתגלה בשנת 1895 במכרה בדרום אפריקה, נוצרו ממנו שני יהלומים כל כך טהורים ומיוחדים בגודלם, שבעליהם תכנן להעניקם כשי לוויקטוריה מלכת בריטניה. אלא שהיא מעולם לא זכתה בהם, כי הוא חזר בו בו ברגע האחרון והעדיף לשמור אותם בחיקו. 'היובל' - שתוכנן להינתן למלכה במלאת 75 שנים להכתרתה, ומכאן שמו - הוא הגדול שבהם, ומשקלו 245.35 קראט ממקם אותו שביעי בגודלו בעולם. מדובר ביהלום חסר צבע בצורת כרית, בעל דירוג E היוקרתי, שנמצא כיום באוסף התכשיטים של רוברט מואוואד (Robert Mouawad), דור רביעי למשפחת התכשיטנים מדובאי ושווייץ.
וחוזר חלילה. יהלום דמוי היובל (צילום הדמיה: Chris 73, עפ"י cc)
דה בירס (De Beers)
'דה בירס' הנו יהלום צהוב, השמיני בגודלו בעולם, שנמצא במכרה 'דה בירס' שבדרום אפריקה ב-1888 במשקל 428.5 קראט. לאחר שלוטש בהולנד לכדי 234.65 קראט והוגדר 'ללא רבב', הוצג היהלום כעבור כמה שנים בפאריס ונרכש בעקבות כך על ידי המהרג'ה של פטיאלה מהודו. ב-1928 הציגו 'קרטיה פאריס' כגולת-הכותרת של ענק יהלומים חגיגי, בעל 2,930 יהלומים במשקל כולל של 962.25 קראט, שנודע כ'ענק פטיאלה'. לאורך שנים רבות מאז, נחשב היהלום כאבוד מאחר שלא נודעו עקבותיו, אולם ב-1988 הוא הוצג שוב בפאריס על ידי החברה בעלת המכרה במלאת 100 שנים להיווסדה.
לא המקור, אבל מהודו. ענק פטיאלה (צילום הדמיה: bollywoodhungama)
הצלב האדום (Red Cross)
יהלום 'הצלב האדום' לא נקרא כך בשל צבעו אלא משתי סיבות: על הפאה העליונה שלו נראה בבירור צלב מלטה בעל שמונה הקצוות, סמלם של אבירי האי מלטה מהמאה ה-16; וארגון הצלב האדום, יחד עם המסדר הסובירני הצבאי של מלטה, העמיד אותו ב-1918 למכירה פומבית בבית המכירות 'כריסטי' בלונדון. היהלום, בצבע צהוב ובצורת כרית, שוקל 205.07 קראט והנו התשיעי בגודלו בעולם. כשהתגלה ב-1901 במכרה בדרום אפריקה – ארץ המוצא של כ-65 אחוז מהיהלומים כיום ברחבי העולם - עמד משקלו של היהלום הגולמי על 375 קראט. זהות בעליו של היהלום איננה ידועה.
יד שנייה מיהלומן. הצלב האדום (צילום הדמיה: US Marshall, עפ"י cc)
כוכב המילניום (Millennium Star)
'כוכב המילניום' הוא הגדול מבין שלושה יהלומים שבוקעו מהיהלום הגולמי במשקל 777 קראט, אשר אותר ב-1990 בזאיר שבאפריקה. תוכנית הביקוע ארכה חמישה חודשים, אך תוצאתה הניבה כעבור שלוש שנים את היהלום העשירי בגודלו בעולם והשני מבין היהלומים חסרי-הצבע ו'ללא רבב'. על פי משקלו של היהלום, 203.04 קראט אשר לוטשו בצורת אגס בעל 54 פאות מרהיבות, שוויו נאמד ב-5 מיליון לירות שטרלינג. אך אם מוסיפים לזה את פרסומו וטוהר החומר ממנו נחצב, עשוי מחירו של היהלום – שנמצא כיום בבעלותה של קבוצת המכרות 'דה בירס' - להמריא אל מעבר ל-160 מיליון ליש"ט. וכבר פורסם בעבר כי הוא בוטח בסכום של 100 מיליון ליש"ט.
בשנת 2000 עמד סכום הביטוח האסטרונומי במבחן, כאשר חבורת שודדים ניסתה לגנוב את היהלום מתצוגה בהיכל המילניום בגרינוויץ', לונדון. אולם השודדים נתפסו לפני שהצליחו